Het WK wereldkampioenschap veldrijden is een jaarlijks sportevenement en wordt ook wel cyclocross genoemd. In deze tak van sport moet je als deelnemer met de fiets zo snel mogelijk een afgebakend parcours afleggen. Bij deze sport gaat het net iets anders als bij het wegwielrennen. Want bij Cyclocross zijn delen van het parcours niet verhard en rijd je als veldrijder door bossen, velden, sloten en zandwegen. Als je bij modderige stukken of obstakels komt kan het zijn dat jij als veldrijder jouw fiets op je schouders moet nemen en ermee lopen. De competities worden altijd gehouden in de herfst en wintermaanden.

De geschiedenis van veldrijden
Er zullen verschillende verhalen zijn waardoor het veldrijden is ontstaan maar een ervan is dat Europese baanrenners in de vroege jaren 1900 wedstrijden hielden tussen twee steden. Het was toen toegestaan om door velden te rijden en om over omheiningen te springen. Het was de bedoeling dat de moeilijke omstandigheden er dan voor zorgden dat je als veldrijder meer intensief moest rijden en zo kon je jouw rijkunsten verbeteren. Een fransman genaamd Daniel Gousseau zou de eerste cyclocrosswedstrijden hebben georganiseerd en ook het eerste Franse nationale kampioenschap veldrijden. De sport heeft zich daarna ook verspreid buiten Frankrijk. En Belgie ging zijn eerste nationale kampioenschap organiseren in 1910. Daarna volgden Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Italiƫ. Pas in de jaren 70 werd het ook populair in de Verenigde Staten.
De veldrijders
In het begin was er vooral aandacht naar het veldrijden bij de mannen. Nu wordt het populaire veldrijden ook door vrouwen beoefend. Doordat deze competitie ook veel media-aandacht kreeg is de populariteit en bekendheid veldrijden alleen maar gestegen. De Belgische en Nederlandse veldrijders concurreren tegen elkaar in het veld en erg fel. Het veldrijden wordt nu beoefend door mannen en vrouwen maar zelfs kinderen hebben hun enthousiasme ontdekt en daar zijn juniorwedstrijden voor georganiseerd.
Bekende Vlaamse veldrijders/rijdsters zijn: Wout van Aert, Sanne Cant, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck,
Bekende Nederlandse veldrijders/rijdsters zijn: Mathieu van der Poel, Marianne Vos, Lars van der Haar, Lucinda Brand, Denise Betsema, Puck Pieterse
Bekende cyclocrossers uit andere landen zijn: Tom Pidcock,
De Cyclocross fiets
Als je gaat fietsen als veldrijder ga je dat niet doen op je racefiets of op een normale fiets. Dat zou je fiets niet aan kunnen met de omstandigheden waar je in gaat fietsen. Je hebt dan echt een veldrijfiets of te wel cyclocross fiets nodig. Op het eerste gezicht zal deze veel lijken op een racefiets. Maar de veldrijfiets heeft dikkere banden en dat kan zijn van 30 mm tot 35 mm. Daarbij zijn het banden met een grover profiel zodat je meer grip hebt voor verschillende omstandigheden. De banden worden nooit hard opgepompt. Een racefiets gaat tot 8 bar en bij een veldrijfiets ligt dit, afhankelijk van het parcours meestal tussen de 1 tot 2,5 bar.
De wedstrijd
Zoals je al weet wordt het veldrijden gereden via een parcours die afgebakend is. De weg is niet altijd verhard en je rijdt vaak door bossen, velden, sloten en zandwegen. Soms kan je niet fietsen en zal je jouw fiets op je schouders moeten meenemen. Een wedstrijd bij de professionals duurt meestal een uur maar kan soms ook meer of minder zijn. Bij wereldbekerwedstrijden rijdt men 1 uur en nog een extra ronde.